GPS navigacija automobiliui

GPS navigacijos sistema automobiliui

Jokia kelionė automobiliu šiandien neįsivaizduojama be GPS navigacijos sistemos. Ją naudoti yra labai patogu nusipirkus tiek naują, tiek naudotą automobilį, nes ją galima integruoti į bet kurį automobilį. Nors GPS sistema yra tik papildomas atributas ir nėra tokios svarbos automobilio dalis, kaip kėbulas, padangos ar variklis, bet daugumai vairuotojų tai yra neatsiejama nuo bendros vairavimo patirties. Bet skirtingos GPS sistemos turi skirtingus privalumus ir trūkumus.

Todėl jei ieškote geriausiai savo poreikius atitinkančios automobilio GPS navigacijos sistemos, turėtumėte nepamiršti kelių dalykų.

Pirma, apsvarstykite, kokių žemėlapių jums reikės. Jei GPS sistemą planuojate naudoti daugiausia Lietuvoje, tuomet norėsite sistemos su detaliu Lietuvos žemėlapiu. Tačiau jei dažnai keliaujate į kitas šalis, jums reikės sistemos su tų regionų žemėlapiais.

Tada pagalvokite, kokios funkcijos jums yra svarbiausios. Kai kuriose GPS sistemose yra realaus laiko eismo informacija, o kitose – ne. Jei norite išvengti eismo spūsčių, jums reikia sistemos, kurioje būtų ši funkcija. Kitos funkcijos, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį, yra balsu valdoma navigacija, laisvų rankų įranga ir suderinamumas su Bluetooth.

Galiausiai atsižvelkite į savo biudžetą. Automobilių GPS sistemų kaina gali svyruoti nuo maždaug 100 iki 1 500 eurų ar daugiau. Nuspręskite, kiek esate pasirengę išleisti, ir tada palyginkite įvairių sistemų funkcijas savo kainų diapazone, kad rastumėte geriausiai jūsų poreikius atitinkančią sistemą.

GPS prieš Google Maps

Viena iš populiariausių alternatyvų GPS sistemai yra tiesiog Google Maps programėlės naudojimas savo išmaniajame telefone. Bet yra bent keletas privalumų, kuriuos suteikia naudojimasis automobilio GPS navigacijos sistema, palyginti su Google Maps naudojimu išmaniajame telefone.

Pirma, specialioje GPS sistemoje žemėlapiai paprastai yra naujesni ir yra dažniau atnaujinami. Google Maps taip pat yra nuolat atnaujinami, tačiau gali būti, kad šie atnaujinimai į telefoną patenka vėliau, nei jie pasirodo automobilio GPS įrenginyje.

Antra, nešiojamąją GPS sistemą galima naudoti net tose vietovėse, kuriose nėra mobiliojo ryšio. Tuo tarpu, kad veiktų Google Maps programėlė, reikia aktyvaus interneto ryšio. Todėl jei esate kaimiškoje vietovėje, kur yra silpnas mobiliojo ryšio ryšys, Google Maps suteikiama navigacija tinkamai pasinaudoti gali ir nepavykti.

Galiausiai daugelyje GPS sistemų yra funkcijų, kurių Google Maps nesiūlo. Pavyzdžiui, informacija apie eismą realiuoju laiku. Jei norite šių funkcijų, turėsite įsigyti specialią GPS sistemą vietoje Google Maps programėlės.

Kodėl automobilio GPS navigacija yra svarbi

Automobilinė GPS navigacija yra svarbi, nes gali padėti saugiai ir greitai pasiekti kelionės tikslą. Taip yra ir sutaupoma pinigų degalams, nes GPS sistema parenka greičiausią ir efektyviausią maršrutą.

Naudodamiesi GPS sistema galite įvesti kelionės tikslą ir gauti konkrečius nurodymus, kaip ten nuvykti. Tai ypač naudinga, jei nepažįstate vietovės arba stengiatės išvengti eismo kamščių.

Žinoma, GPS taip pat praverčia kasdieniam naudojimui. Jei vėluojate į susitikimą, GPS gali padėti rasti greitesnį maršrutą. O jei nežinote, kur važiuojate, GPS gali padėti ten nuvykti nepasiklydus.

GPS sistemos taip pat gali pateikti naujausią informaciją apie eismą realiuoju laiku, todėl galite atitinkamai planuoti maršrutą. Jei turite laisvų rankų įrangą, galite ja naudotis neatitraukdami akių nuo kelio, nes GPS įrenginys jus garsu informuos apie kiekvieną posūkį.

Rinkoje yra daug įvairių tipų GPS sistemų, todėl svarbu pasirinkti tokią, kuri atitiktų jūsų poreikius. Pavyzdžiui, jei dažnai važinėjate nepažįstamoje teritorijoje, galbūt norėsite sistemos, kurioje būtų balsu nurodomi posūkiai. Arba jei norite, kad GPS galėtumėte naudoti eidami pėsčiomis ar važiuodami dviračiu, jums reikės sistemos, kurią būtų galima pritvirtinti prie vairo ar kuprinės.

Kaip pasirinkti tinkamą automobilio GPS navigacijos sistemą

Rinkdamiesi automobilio GPS navigacijos sistemą, turite atsižvelgti į keletą dalykų. Pirmiausia pagalvokite, kokių funkcijų jums reikia. Ar norite balsu duodamų nurodymų? Realiuoju laiku atnaujinamos informacijos apie eismą (kamščius ir kt.)? Sistemos, kurią galima pritvirtinti prie vairo ar kuprinės? Kai žinosite, kokių funkcijų norite, galėsite susiaurinti pasirinkimo galimybes.

Tada apsvarstykite savo biudžetą. GPS sistemų kaina gali svyruoti nuo maždaug 100 iki 1 500 eurų ar daugiau. Nuspręskite, kiek esate pasirengę išleisti, tada palyginkite įvairių sistemų funkcijas savo kainų diapazone ir susiraskite geriausiai jūsų poreikius atitinkančią sistemą.

Galiausiai, prieš pirkdami nepamirškite perskaityti atsiliepimų internete. Rinkoje yra tiek daug pasirinkimų, todėl naudinga sužinoti kitų vartotojų nuomonę. Kai rasite keletą sistemų, kurios, atrodo, atitinka jūsų poreikius, peržiūrėkite keletą atsiliepimų, kad sužinotumėte, ką apie jas sako kiti vairuotojai.

Skirdami laiko tinkamam automobilio GPS navigacijos sistemos pasirinkimui, galite užtikrinti, kad būsite patenkinti savo pirkiniu. O tai gali būti labai svarbu, kai esate kelyje.

Įvairios rinkoje esančios automobilių GPS navigacijos sistemos

Rinkoje yra daug skirtingų automobilių GPS navigacijos sistemų tipų. Populiarios GPS navigacijos sistemos Lietuvoje yra Garmin, TOMTOM, Drive, Navitel, IHEX bei MODECOM. Daugelyje įrenginių tam tikrą laiką, paprastai nuo vienerių iki trejų metų, žemėlapiai atnaujinami nemokamai.

Kai kuriose automobilinėse GPS navigacijos sistemose siūlomos tokios funkcijos kaip eismo informacija realiuoju laiku, eismo juostų nurodymai, įspėjimai apie greičio apribojimus ir informacija apie lankytinas vietas. Pastaroji funkcija ypač tinka keliaujantiems ir gali būti ypač naudingi ieškant degalinių, restoranų, viešbučių, bankomatų ir kt.

Renkantis automobilio GPS navigacijos sistemą, svarbu atsižvelgti į savo poreikius ir biudžetą. Kai kurie įrenginiai yra labai paprasti ir pateikia tik posūkių kryptis, o kiti turi daugybę funkcijų ir gali kainuoti šimtus dolerių.

Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį perkant automobilio GPS navigacijos sistemą:

  • Žemėlapių atnaujinimai: kaip dažnai atnaujinami žemėlapiai? Ar žemėlapiai atnaujinami nemokamai?
  • Eismo informacija: ar įrenginys teikia eismo informaciją realiuoju laiku? Ar už šią paslaugą mokamas metinis mokestis?
  • Eismo juostų orientavimas: ar įrenginys siūlo eismo juostų nurodymus? Tai gali būti ypač naudinga vairuojant nepažįstamose vietovėse.
  • Įspėjimai apie greičio apribojimus: ar įrenginys siūlo įspėjimus apie greičio apribojimus? Tai gali padėti išvengti baudų už greičio viršijimą.
  • Kaina: kiek kainuoja įrenginys? Ar yra metinis abonentinis mokestis?
  • Garantija: kokia yra GPS įrenginio garantija? Ar įrenginiui suteikiama pinigų grąžinimo garantija?

Susipažinti su GPS navigacijos sistemomis Lietuvoje galite, pavyzdžiui, čia: https://www.asnet.lt/gps-navigacija/navigacija-automobiliui

Kaip įdiegti ir naudoti automobilio GPS navigacijos sistemą

Daugumą automobilinių GPS navigacijos sistemų labai lengva įdiegti. Daugelis įrenginių turi specialų laikiklį, kurį galima pritvirtinti prie priekinio stiklo arba prietaisų skydelio. Kai kuriuos įrenginius taip pat galima įjungti į cigarečių žiebtuvėlio lizdą.

Kai įrenginys bus sumontuotas, į sistemą reikės įvesti kelionės tikslą. Tai galima padaryti įvedant adresą, sankryžą arba lankytiną vietą (jei tokia funkciją įrenginyje yra). Tuomet įrenginys apskaičiuos geriausią maršrutą iki paskirties vietos ir pateiks kryptis posūkis po posūkio. Pasiekus kelionės tikslą, įrenginys apie tai informuos balso pranešimu.

Baigę naudoti įrenginį, tiesiog atjunkite jį nuo maitinimo šaltinio ir nuimkite nuo laikiklio.

GPS navigacijos sistema yra puiki investicija kiekvienam vairuotojui. Jos turi daug privalumų, palyginti su navigacijos naudojimu telefonu, įskaitant galimybę jomis naudotis vietovėse, kuriose nėra mobiliojo ryšio, ir tai, kad jos neeikvoja telefono duomenų. Jei ieškote patikimos ir lengvai naudojamos navigacijos sistemos, automobilinė GPS navigacijos sistema yra tinkamas pasirinkimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *